Klättring

En sport som är lika krävande som den är mångsidig är klättring. Det finns de som menar att man inte börjar klättra, man slutar, eftersom vi alla klättrar på stolar och träd när vi är små. De som hittar tillbaka till klättringen (eller de som aldrig slutade) ägnar sig åt en högst atletisk form av träning, som utmanar utövarna till det yttersta.

Klättring kan ske inom en rad olika grenar, till exempel inomhusklättring, klippklättring och isklättring. Den gren som kanske framförallt förknippas med sporten av lekmän är klippklättring, som också kallas friklättring. Namnet klippklättring behöver sannolikt ingen närmare förklaring, utan syftar på underlaget man klättrar på. Med friklättring menar man att säkringar, rep och annan utrustning endast används av säkerhetsskäl, och inte som ett hjälpmedel för att ta sig upp. Utövaren klättrar med andra ord fritt, helt av egen kraft.

Grenen brukar delas upp i två ”undergrenar”, traditionell klättring och sportklättring. I traditionell klättring bedöms både den mentala och den fysiska styrkan som behövs för att klara en klättring. I denna gren ansvarar klättraren själv för utplaceringen av säkringar i klippväggen. I sportklättring finns istället fasta säkringar, som kallas borrbultar. I denna gren ligger fokus på den fysiska prestationen, på rörelsemomentet och på klättringens tekniska svårighet.Klättring 1

Om du funderar på att börja klättra, är det bästa sättet att gå en nybörjarskurs, som kan vara inomhus eller utomhus. Det som är viktigt att tänka på är att kursinstruktören är auktoriserad av Svenska Klätterförbundet. Många av förbundets klubbar erbjuder grundkurser, men du kan också kontakta olika företag som erbjuder seriösa nybörjarkurser. Om du vill prova på klättring tillsammans med dina arbetskamrater, i form av teambuilding i Stockholm, kan du kontakta Teamout.se.

Oavsett om du väljer en kurs för inomhus- eller utomhusklättring, är alla nybörjarkurser fokuserade på säkerheten, eftersom det är det viktigaste inom sporten. För att utvecklas och hålla igång din klättring är det därför bra att delta i en av klubbarnas träningsgrupper. I dessa grupper fokuserar man på klätterteknik och färdighet. Fastnar du för sporten finns det alltid möjlighet att utveckla sig, till exempel genom att gå en fortsättningskurs, börja tävla, eller utbilda dig till tränare själv.