Trots att skidorientering inte alls är en lika välkänd sport som längdskidåkning, är det en sport med lika lång historia som den senare. Man kan nämligen spåra skidorienteringen tillbaka till de första försöken till skidåkning, och skidorientering blev en sport ungefär samtidigt som längdskidåkning, det vill säga runt slutet av 1800-talet. Till en början kallades dock sporten budkavlelöpning, och kunde då ske både till fots eller på skidor. Den första tävlingen i skidorientering, på skidor, hölls år 1887 i Sundsvall, och anordnades av skidklubben SK Vidar. Det var dock inte förrän Skidfrämjandet anordnade en budkavletävling år 1900 som sporten fick något av ett genombrott. I denna tävling fick åkarna fritt välja vilken väg de ville ta mellan kontrollerna. Banorna var dock mycket långa, oavsett vilken väg man tog. Världens första budkavletävling hade till exempel en bana som var 175 kilometer lång, med start i Bollnäs, växlar i Hudiksvall och Sundsvall, och mål i Härnösand. Laget som vann, Härjedalens IF, gjorde det på 28 timmar. Idag har sporten förändrats på det sättet att det är betydligt kortare banor och betydligt kortare vinnartider.
Det första SM:et i budkavlelöpning på skidor hölls år 1910. Sedan dess har skidorientering godkänts av den Internationella olympiska kommittén, vilket skedde år 1949, men hittills har inga OS-tävlingar hållits i sporten, eftersom ingen arrangör av vinter-OS har tagit med grenen sedan den godkändes. Däremot hölls det världsmästerskap i sporten för första gången år 1975.
Tävlingarna hölls tidigare på skogsbilvägar täckta av snö och is, vilket gjorde att skidorienterare var tidiga med att utveckla den så kallade fristilstekniken, en nödvändighet eftersom de inte hade några spår att skida i. På den tiden var det också vanligt att skidorienterare använde skidor med stålkanter, för att de skulle få bättre grepp på isiga underlag. Sedan dess har dock detta förändrats, och numera åker skidorienterare i preparerade spår vid tävlingar – dock fortfarande med ett orienteringsmoment.
Om du älskar skidorientering, är det sannolikt att du också älskar naturen och svenska vinterlandskap. Ett sätt att kunna uppleva dessa vinterlandskap året runt, även när det inte är säsong för skidorientering, är att sätta upp en fototapet med ett vinterlandskap som motiv. Du kan enkelt skapa fototapeter från dina egna bilder på Photowall.se.