Cykelsport

Cykelsport är ett övergripande ord som omfattar bland annat landsvägstävlingar, mountainbiketävlingar, BMX-tävlingar och cykelcrosstävlingar. För varje gren behövs en cykel som är särskilt utformad för att klara de utmaningar som grenen ställer på dess funktion, samtidigt som den ska ge cyklisten bäst förutsättningar för att prestera. Den gren av cykelsport som de flesta kanske förknippar med sporten är landsvägstävlingar, de långa lopp på Europas landsvägar och stadsvägar som sänds på tv. Kortare landsvägslopp kan avgöras över en dag, medan längre lopp delas upp i etapper under flera dagar. För landsvägscykling används en så kallad racercykel, som är utformad för att ge så lite motstånd som möjligt för cyklisten. Det innebär bland annat att cykeln görs så lätt som möjligt, och att sittställningen för cyklisten är så aerodynamisk som möjligt. Dessutom har en racercykel också många växlar, för att cyklisten ska kunna anpassa motståndet efter alla variationer i lutning på vägen.800px-Cross081012_Kumla1

Detta kan jämföras med cykelcross, som är namnet både på grenen och på cykeln som används i grenen. Cykelcross tävlas på en varvbana i terräng, med variationer som stig, sand, väg, park och äng och med hinder som trappor eller plankor. Cykeln som används i cykelcross har därför robustare hjul för att klara terrängen, vilket även gäller växlar och bromsar. Även cykelns ram kan se något annorlunda ut: de är ofta byggda med horisontella överrör, där vajrar och annat har dragits på ovansidan. Detta beror på att cyklisterna ofta måste bära sina cyklar över banans hinder. Ett varv på banan tar oftast mellan fem och tio minuter, och den totala tävlingstiden brukar vara runt 60 minuter. Det är med andra ord en annan typ av träning som cykelcrosscyklister måste göra jämfört med landsvägscyklister, då de arbetar högintensivt under en kortare period, medan landsvägscyklister arbetar lågintensivt eller omväxlande låg- och högintensivt under en längre period.

Om du är den typen som föredrar att ha en motor som driver dig framåt, men gärna tävlar i lopp ändå, kan gokart vara den perfekta sporten för dig. Du kan prova på gokart i Stockholm på O’Learys i Kista, som har en inomhusbana på 4 000 kvadratmeter. Det spelar med andra ord ingen roll vilken tid på året det är eller vilket väder det är ute, du kan alltid åka gokart!