Skidskytte

Skidskytte kan tyckas som en märklig sport, av den anledningen att det är en kombination av två helt åtskilda sporter: längdskidåkning och skytte. Denna kombination blir dock mindre konstig när man vet att sportens ursprungsmän var norska soldater. Den första tävlingen i skidskytte ägde rum 1767, och den såg mycket annorlunda ut jämfört med hur en tävling i skidskytte går till idag. Deltagarna och arrangörerna var norska gränssoldater, som tävlade mot varandra i flera olika grenar. Dessa var till exempel slalom, störtlopp, distanslopp och, sist men inte minst, att åka utförs på skidor samtidigt som man skulle träffa en måltavla.Sven_Fischer_2003

Sporten blev med tiden allt mer vanlig i Skandinavien, och utvecklades så småningom till att ske i kombination med distansåkning istället för utförsåkning. En anledning till att den spreds var att sporten användes mycket av militären som en form av alternativ träning. Vid de olympiska spelen 1924 hade sporten kommit så långt att den var med som uppvisningsgren, då under namnet militärpatrull. Sporten blev dock inte en olympisk gren de nästkommande spelen, utan var återigen uppvisningsgren, liksom 1936 och 1948. Inte förrän 1960 blev sporten godkänd som olympisk gren – förseningen berodde på att man inte kunnat enas om reglerna internationellt.

Innan dess, under 1950-talet, hade sporten blivit populär i framförallt Sovietunionen och Sverige, och de första mästerskapen hölls 1958. Då tävlade man endast i en gren, 20 km individuellt. Bara herrar deltog; damerna fick sitt första världsmästerskap 1984, och fick tävla i OS för första gången 1992.

Andra förändringar som har skett i sporten är de vapen man använder och avståndet man ska skjuta. Fram till 1978 använde man grovkalibriga vapen och sköt på ett avstånd av 150 meter. Istället sköt man nu på 50 meters avstånd med finkalibriga vapen. Man har också gått från att endast använda klassisk stil, till att även använda fristil från 1986 och framåt.

Precis som många andra distanssporter som löpning och skridskoåkning är skidskytte en mycket fysiskt krävande sport. Inför en tävling måste man därför ladda upp kroppen med mycket energi. Om du tränar skidskytte och vill hitta inspiration och recept på mycket näringsrika rätter kan du gå in på Matklubben.se.