Långdistanslöpning

Långdistanslöpning hör till en av de största sporterna i världen. Det kan knappast kallas för en av de mest komplicerade sporterna – den går som bekant ut på att springa en längre sträcka – men det är också det som bidrar till dess storhet. Att springa är något som en stor majoritet av alla friska människor klarar av. Visst finns det vissa tekniker som är bättre än andra, men grunden är något som kommer instinktivt eftersom löpningen sitter djupt i våra gener. Det gör att många upplever löpningen som något som för dem närmare vår naturliga livsstil.

 

Att teckna en tidslinje över långdistanslöpningens historia är omöjligt. Så länge det har funnits människor har det funnits löpning, även om det inte alltid har skett i dagens organiserade form. En av de tidigaste och mest klassiska berättelserna om en löpare är budbäraren som sprang mellan de grekiska städerna Marathon och Aten. Legenden säger att han sprang den 4.2 mil långa sträckan för att lämna bud till kungen och att han dog på fläcken när han kom fram. Huruvida det är sant är diskutabelt, men klart är att hans springtur fick oanade konsekvenser. Idag är nämligen maraton en välkänd distans som många långdistanslöpare väljer att prova på.Långdistanslöpning 1

 

Som nybörjare inom långdistanslöpningen behöver du inte springa i flera mil på en gång. Snarare kan det vara direkt skadligt och göra att du måste dras med löparknä eller skavsår en längre tid. Det viktiga för en nybörjare är att skynda långsamt och se till att allt känns bra fysiskt och psykiskt. Det är först när träningen känns rolig och kroppen mår bra som långdistanslöpningen är mest effektiv. Då kan det vara ett bra verktyg för att hålla dig i form liksom en kul hobby. Många som provar på långdistanslöpningen känner att de har fått en sport som de bär med sig resten av livet.

 

Långdistanslöpning kan vara påfrestande och slitsam för kroppen, men du kan underlätta förutsättningarna för en frisk kropp genom att köpa bra skor. Dessutom slipper du skador som uppstår i kontaktsporter. Även om du inte slår ut några tänder under löpningen kan du ändå behöva gå till tandläkare i Stockholm av andra skäl.